Maart 2008

week 1


foto Kumba en Nel.
De eerste week was een hectische week, met ophalen van 4 vrijwilligers op het vliegveld op 4 en 7 maart. Het wegbrengen van Nicole, mijn Brusselse vriendin naar het vliegveld. Het zorgen voor malariapillen die medereizigers vergeten waren. Met deze mensen ook het Health Center bezocht, omdat de vrouw verpleegster is en ze dit graag wilde zien. Ze waren zeer onder de indruk van de toestand daar ! Ook met de 2 stagieres/vrijwilligster een rondleiding in het Healthcenter gedaan samen met Kumba, een van de hoofdzusters daar. Ze kunnen er 's maandags al gaan werken.

Week 2

foto 1030723.
Spullen afgegeven in Palm Beach die ik voor iemand had meegenomen. Zoeken naar schooltje voor Dick en Lizet die graag een eigen project wilden hebben in Gambia. Adoptiekindje Neneh bezocht en brief en kadootje afgegeven. Verjaardag Ous de penningmeester gevierd en eten gekookt met zijn zussen samen. Opmeten vertrekken van het Health Center hoeveel verf en welke matrialen er gekocht moesten worden. Samen met Dick en Lizet het gevonden schooltje bezoeken in Brikama of dit okay was voor hun als project. Hier was nog veel te doen voor ze ! Verf en materialen gaan kopen. Volgende dag starten met schilderen Health Center samen met de 4 vrijwilligers. Zelfs onze bestuursleden hielpem heel even mee, of kwamen even kijken, onder werktijd. Verrassend was hun interesse voor onze bezigheden. Ook hoofd Farmacy Omar hielp ons mee. De poetsvrouwen hadden eerst alles gereinigd en ontsmet met Lysol. Al dansend en zingend poetsen ze alles. Ze vonden het geweldig dat we eindelijk eens kwamen opknappen wat zij dagelijks moeten poetsen.( meer fotos onder projecten ) Daarna lekker eten bij Omar thuis. Tot donker toe werden de muurschilderingen gedaan, om ze af te krijgen op de 2de dag. Jammer dat we het toilet moestten laten wachten. Helaas geen geld meer voor ! Volgende keer meer.


Week 3

foto 1030803
Nema Su, uitdelen babykleertjes en knuffels samen met Lizet en Dick. Wat een ramp is dit hier ! We worden bedolven onder kinderen en volwassenen. Ze moesten letterlijk van ons afgeslagen worden door de dorpsoudste. Je kan zien dat hier nauwelijks een blanke komt. Ze zijn nog zo onderontwikkeld, nauwelijks 45 minuten van het toeristengbied af ? De penningmeester is moeten vluchten met zijn nieuwe auto, de kinderen zaten boven op zijn auto en hingen aan zijn spiegels. We moeten iets verzinnen, hoe we hier de adoptiekinderen kunnen registreren zonder deze gekke toestanden te hebben ! Naar Brikama, spullen aan het schooltje uitdelen, door Lizet en Dick. De kinderen zongen liedjes voor ons en 1 jongetje speelde Jembee. Ik kwam erachter dat dit het zoontje was van een Gambiaanse kora-speler die ik in Nederland ontmoet had en waarmee we een gezellige dag hadden gehad. In Brikama 1 adoptiekindje geregistreerd.Foto 1030842
Zoontje Bai Jaborteh Koraplayer. Het bezoeken van het Health Center in Serrekunda waar ik een afspraak had met de coordinatrice en een Belgische mevrouw die ons misschien gaat helpen met alles financieel te ondersteunen aldaar dit jaar, zodat we meer op konden knappen. Afspraak met de burgemeester gehad van Serrekunda om een TV presentatie voor te bereiden. Helaas was dit niet meer op korte termijn mogelijk i.v.m. Paasvakantie van hem.

Naar Nema Su, registreren van de adoptiekinderen . Samen met de secretaris en penningmeester uit het Gambiaanse bestuur en 2 vrijwilligers.( zie fotos ) Weer een hectiek aldaar. De kinderen loerden door elk gat van het huis waar we in zaten en waren gewoon niet buiten te houden.We hebben eerst met de Akalo ( dorpsoudste ) overlegd, hoe we dit het best aan konden pakken. Er werd eerst vergaderd met de dorpsraad hierover welke families er voor in aanmerking kwamen. En dit ging beter en meer geregeld en hebben we 11 kinderen daar kunnen registreren. ( meer fotos onder projecten). Tenslotte hebben we nog wat batikstoffen gekocht om zo de vrouwen hier te ondersteunen.


foto 1030194
Kauso Kauso opgehaaald en naar zijn moeder toe om ook zijn gegevens te registreren. Kauso heb ik in november ontmoet. Hij viel me op omdat hij in een garage werkte langs de weg. Ik vroeg aan hem: hoef jij niet naar school ? Nee. hier was geen geld meer voor. Dus nu eens gaan kijken wat we voor hem konden doen. Zijn moeder was in de steek gelaten door haar man.Ze bleef met 5 kinderen achter, waarvan er nu 3 bij haar zijn. Ze heeft geen inkomen en de huurbaas geeft haar vaak te eten. Ze kan ook batik maken en we proberen dit van haar te kopen zodat ze weer geld heeft om van te leven. Kauso laten we naar school gaan en hebben we geregistreerd. Zo heeft hij kans op een baan als hij iets ouder is en kan zijn moeder ondersteunen dan. Kauso is een heel bescheiden jongen, ik mag hem erg en en wil hem zelf adopteren.

Kleding voor mezelf bij de kleermaker laten maken. Kettingen op de markt gekocht, voor de markten. En dan naar huissssss. Het zit er weer weer op ! Allleen pech.... mijn vlucht is 5 maal gecanceld door mankementen aan het toestel door invliegen van een vogel. Dus 4 dagen langer in Gambia geweest waar ik niet veel aan had. Je kan niet ver weg, want je kan ieder moment gebeld worden dat je naar het vliegveld moet gaan. Jammer is dit, want zo geniet je niet echt van de extra tijd die je hebt.

In november gaan we terug en gaan we de rest van het Health Center opschilderen. Dick en Lizet gaan ook weer mee ! En misschien dat we dan ook weer 1 stagiere daar hebben. Al met al er is nog veel te doen in Gambia en we zullen ons daar nooit vervelen, maar komen tijd en geld te kort om alles te verwezenlijken. Daarom step by step zoals de Gambianen zeggen !