Nieuwsbrief 2012Beste Adoptie ouders,
Allereerst wens ik iedereen een heel gelukkig en gezond 2012 toe !
Net terug van mijn reis naar Gambia en weer terug in de kou en de sneeuw is het even wennen hier.

In Gambia loopt alles naar wens.
We hebben een kippenproject opgezet voor 1 van onze adoptie ouders die graag iets extra's voor het gezin van zijn 2 adoptie zoontjes wilde doen.
Hij gaf me 50 euro mee,en hiervoor hebben we 10 kippen gekocht,voer gekocht en een vervallen kippenhok opgeknapt.
De man was de koning te rijk !
Nu kan hij kijken om de gelegde eieren te verkopen op de markt, ( eieren zijn duur in Gambia ) en als de jonge kippen groot genoeg zijn om ze te verkopen, af en toe een oude kip eens te eten enzv.
Op deze manier heeft hij een klein eigen inkomen ( vader is blind geworden aan 1 oog,en heeft geen inkomen meer,daardoor is zijn vrouw met 1 zoontje naar haar moeder terug gaan wonen,en hij woont bij zijn moeder met zijn ander zoontje )
Het is een manier om een inkomen te hebben op een langere termijn als ze weten hoe met de kippen om te gaan.
Misschien is dit een idee voor meerdere adoptie ouders ? Wie weet ?

Dan zijn de scholen bezocht door mij,samen met onze penningmeester Ous, en van de meeste kinderen ( door de Feestdagen hadden de kinderen 3 weken vakantie en moest alle scholen bezocht worden in de laatste week voor mijn vertrek ) heb ik de 2de en 3de termijn ( 1ste termijn was al betaald ) van de school betaald,en kwam tot de ontdekking dat we voor de meeste scholen geld tekort komen en het adoptiegeld lang niet toereikend is !
Ik wist dat er scholen duurder waren geworden en wilde daarom eens zelf kijken hoe alles in elkaar stak en hoeveel ze nu kosten ?
Maar ik ben toch echt geschrokken van de bedragen die betaald moeten worden en kom erachter dat het adoptiegeld maar een schijntje is,en voor de iets oudere kinderen hier misschien net de 1ste termijn van betaald kan worden !
Ik zal hieronder even wat voorbeelden geven hoe het een en ander in elkaar steekt en wat ik tegenkwam.
Als de kinderen ouder worden,dan komen er extra kosten bij zoals duurder schoolgeld per termijn,schoolboeken,schoolreisje,examens,en bijles.
Het schoolsysteem is heel anders als in Nederland en is ook helemaal niet te vergelijken !
Een kind moet vaak 1 of 2 maal per jaar een soort examen afleggen ( wat geld kost ) wat meetelt of ze over mag naar het volgende jaar.
Daarom word er ook bijles ( wat geld kost) gegeven zodat kinderen niet achter lopen en kunnen bijbenen.
Voor de bijles hebben de meeste ouders geen geld,en het kind loopt achter met leren.
Dan is bij veel scholen de lunch verplicht, ( wat geld kost )en ook hier kwamen we achter dat dit een groot probleem is voor de ouders om dit te betalen.
Er was 1 kind Adama Jallow niet meer aanwezig op school omdat lunch niet betaald kon worden ( kind van alleenstaande moeder,met 2 kinderen )
We hebben het kind opgehaald en de school betaald incl. lunch voor het hele schooljaar met geld van Stichting Sharanie.

Ook kwamen we 1 jongen Musthapha Sonko tegen,en zijn met zijn vader ( is gescheiden,en heeft geen werk ) en onze penningmeester naar de school geweest en schrokken wat er betaald moest worden ? Het schoolgeld incl. bijles,schoolboeken en examens was 2 maal zoveel als de 35 euro adoptiegeld.
De 1ste termijn was betaald,en ook hier hebben we weer alles betaald met geld van Stichting Sharanie.
Hij zat op een hele grote school met een paar duizend leerlingen en alles was heel goed geregeld en genoteerd.
Er heerste een goede discipline en we mochten mee naar zijn leslokaal waar zijn juffrouw ons zijn punten liet zien.
Iets om trots op te zijn want het zag er uitstekend uit !

Dan moesten we 1 nieuw kindje Lucy Bampuky, aanmelden op de kleuterschool en de moeder ( gescheiden met 3 kinderen ) ging met ons mee.
Ze had een school uitgezocht die ze te voet makkelijk kon bereiken met haar kind,maar ook hier schrokken we wederom van het schoolgeld. ( van te voren had ze geÔnformeerd naar het schoolgeld en was met mij overlegd,en bleek nu dat het veel duurder was als gepland. ) Ook hier 2 maal zo duur als het adoptiegeld en betaalde we rond de 100 euro. Ook hier maar weer betaald met geld van de Stichting anders kon dit kind niet naar school toe ?
Voor Lucy willen we voor het nieuwe schooljaar naar een goedkopere school kijken,want dit is te gek !

We zullen daarom het schoolgeld moeten verhogen met 10 euro per kind, want dit gaan we niet redden als we steeds bij moeten springen met geld van de Stichting.

Sponsoring of donaties komen er niet meer in deze zware tijd,en we werken elke zomer hard op de markten om geld binnen te krijgen voor onze Stichting zodat we toch alles kunnen bekostigen en onze dingen in Gambia kunnen doen.
Als families het zwaar hebben springen we ook financieel bij,zoals een zak rijst kopen,geld voor kleding en schoenen voor de kinderen enz.

We zullen kijken of we sommige kinderen naar goede goedkope scholen gaan sturen,als we zeker weten dat ouders zelf een steentje bij kunnen dragen om de materialen en bijlessen te betalen.
Het is niet altijd mogelijk voor ieder kind want ze zijn soms door de grote afstand aangewezen op 1 bepaalde school waar ze naar toe kunnen.
Kunnen ouders de bijles niet betalen, dan moeten we kijken of we zelf hier een potje kunnen maken. ( dit is alleen bedoeld voor noodgevallen ! )
Dit willen we eigenlijk niet,maar als er geen oplossing is dan zullen we wel moeten.
U als adoptie ouder kunt ook iets ondernemen om u adoptiekind te ondersteunen en zo wat extraīs te hebben om het schoolgeld te betalen.
Een kind blijft nu eenmaal niet klein en kost meer geld als het ouder word ,dit ook in Gambia, hebben we nu ondervonden.

Hieronder wat tips om extra schoolgeld te krijgen.

Zo heeft 1 adoptie moeder ( adoptie moeder van Musthapha Sonko ) in het voorjaar jam gemaakt van bosbessen,kiwi,banaan,frambozen en ons gevraagd die jam mee op de Afrika markten te nemen en die te verkopen ( 2,50 per potje ,leuk lapje op het dekseltje etiketje erop klaar )
De jam loopt goed ( vooral de kiwi dat kent niemand ) en zo krijgt ze extra schoolgeld binnen voor haar adoptiekind.
Probeer de jam aan familie of vrienden te verkopen en zeg waar het voor bedoeld is.

Ook een idee om op je verjaardag eens geen cadeautjes te vragen ( vaak hebbedingetjes die na jaren weer weggegooid worden ) maar vraag geld.
Dit geld of gedeelte ervan kun je als extra schoolgeld gebruiken voor je adoptiekindje.

Of zet een actie op,of spaar het geld van je lege flessen bij elkaar en doe dit in een potje,en gebruik dit voor schoolgeld.
Of ben je handig,maak eens wat kettingen,armbandjes (van kralen van kettingen van jezelf met wat nieuwe kralen erbij,of vraag vriendinnen voor oude kettingen ) en verkoop ze aan collega's,vriendinnen,familie enzv. Misschien krijg je er een job bij wie weet ?
Er zijn zoveel mogelijkheden om iets te doen.
Dit alles is ook een idee om al iets opzij te zetten want als het kind van de lagere school af is worden de scholen duurder en heb je al iets achter de hand zodat je schoolgeld kunt blijven betalen. Dit geld kun je op een spaarrekening zetten en krijg je vervolgens ook nog rente van.

Ouders proberen we ook te motiveren om ook zelf iets bij te dragen aan het schoolgeld.
Dit is alleen maar goed vinden we,en is beter om alleen maar een hand op te houden.
Als het kippenproject goed loopt,willen we kijken of we hier meerdere mensen mee kunnen helpen.
Als adoptie ouders ook een kippenproject willen voor de familie van hun kind, (hulp op langere termijn) dan graag mij hierover mailen.

Maar we kunnen u ook laten weten dat we blij en heel erg verrast waren om te horen dat 2 van onze adoptie kinderen namelijk Adama Jack en Assiatou Barry ( Jallow ) de beste leerlingen van de hele school waren !
Hier zijn we zeer trots op,en nog mooier was hoe trots de ouders waren,ze kwamen met de resultaten mij bezoeken,of ik zag het op school !
Deze 2 kinderen willen we een klein cadeautje geven in december voor hun goede prestaties !
Ook ben ik zeer trots op de moeder van Adama Jack, die alleen voor het kind zorgt,en elke middag naar de markt gaat om geld te verdienen zodat ze alle extraīs wat de school kost maar kan betalen .De vader leeft in Europa en stuurt nooit geld,ze moet alles alleen doen en valt niet mee !

Droevig bericht is dat we moesten horen dat onze vrijwilliger Wout van Baal uit Eindhoven begin juli 2012 helaas is overleden na een kort ziekbed.
Wout heeft ons veel geholpen destijds rondom de open hartoperatie van Alagie in IsraŽl.
Wout heeft Alagie met de moeder op eigen kosten naar IsraŽl gebracht in januari 2010.
Theo en Miep Broos hebben hun op eigen kosten weer opgehaald in IsraŽl op 11 maart en naar Gambia gebracht waar ze zelf ook wonen.
Helaas is Theo Broos vlak hierna ziek geworden en is op 4 dec.2010 overleden
De familie Broos heeft met geld van hun Stichting Nyatouta de operatie mede mogelijk gemaakt.
Vergeten zullen we deze kanjers nooit !

Zijn er vragen,dan horen wij het graag.
We hopen dat iedereen begrip heeft voor de situatie op de scholen,maar dat we noodgedwongen het schoolgeld duurder moeten maken.
We zien anders geen mogelijkheid helaas.
We zijn al 1 van de goedkoopste met schoolgeld voor adoptiekinderen te betalen en dit willen we graag zo houden,maar het moet ook kunnen en niet dat we zelf in de problemen raken .
Misschien dat voor mijn vertrek naar Gambia op 9 december nog een email rond gaat,en anders zeker hierna.

Met vriendelijke groet,
Nel Hoebergen voorzitter
www.sharanie.nl