Activiteiten eind 2013 en 2014

Sept:
We hebben 15 adoptie kinderen overgenomen en een Tuinproject in Gambia van een Nederlandse Stichting die wegens gezondheidsproblemen er mee moesten stoppen.
Kinderen en Tuin worden in dec/jan bezocht.

Nov :
10 dozen 2de handskleding verzonden en 2 voetbaltassen met voetbaltenues

Dec:
2d Dag na aankomst werd ik bezocht door ons adoptiekindje Maimouna en haar moeder. Ze kwam me vertellen dat 2 weken ervoor haar vader was overleden. Toen we Maimouna gingen registreren januarie 2013 zagen we de opa van Mainouna met een grote etterende wond aan zijn been,hier moest onmiddellijk iets aan worden gedaan. Onze secretaris die manager van een ziekenhuis is,heb ik opdracht gegeven om met antibiotica te komen en verband. De goede man had suikerziekte en durfde niet naar het ziekenhuis dacht dat men zijn been zou amputeren. " Weken later was hij weer de oude en de wond genezen. Helaas hij is gestorven nu,en meestal weten ze helemaal niet waaraan als je ernaar vraagt. Dit kunnen wij ons niet voorstellen zoiets.
- 3 Nieuwe Adoptie kinderen bezocht en geregistreerd. -
Voetbalshirts uitgezocht en uitgedeeld aan de teams. -
Voetbalwedstrijd bezocht in het grote stadion,waar Musa in mocht spelen,de zoon van onze vrijwilliger in Gambia. Geweldige ervaring toen Musa de 2de helft er kwam en het hele stadion begon te roepen Musa,Musa. Kippenvel.....!
- Velel male. naar de bank toe omdat we van bank wilde verwisselen in Gambia zodat e ook via internet inzage in onze rekening kunnen hebben,onze huidige bank was dit niet mogelijk wat vreemd is,want was een Engelse bank ??
- Dan tijd voor ontspanning s avonds naar een optreden toe van de in Gambia beroemde Senegalese zanger Wally Seck ( de zoon van John Seck ook een beroemde zanger )

Jan 2014
- Met de kleine boot naar de overkant rivier toe ( wat een belevenis was dit. Je moet bij een jonge kerel in de nek gaan zitten en word lopend door het water naar de sloep gedragen,waar je jezelf maar aan bood moet zien te hijsen meteen slechte knie. Nooit meer dus !! ) waar we het Tuinproject en de 15 kinderen gaan bezoeken en een gesprek met de blinde Akalo ( burgemeester ) hebben. De Nederlandse mensen van de Stichting hebben 2 transistor radiootje me meegegeven voor hem. De man was o zo blij. We hebben nieuwe foto's van de nieuwe kinderen gemaakt en een gesprek gehad met de toezichthouders van de ontzettend grote Groentetuin. Hier is al veel gedaan en moet nog meer gedaan worden wat veel geld gaat kosten waar we geen zicht op hebben en denken niet dat we de Tuin gaan leiden. Onze mensen moeten steeds met e veerboot naar de overkant van de rivier toe ( wat een ramp is op dit moment de boot is stuk en doet er 5 uur over,met de kleine boot 45 minuten ) en om echt een vinger aan de pols te houden is dit te ver weg. We moeten inzicht hebben in waar het geld naar toe gaat en of de opdrachten ook uitgevoerd worden wat we willen. Dus alleen de adoptie kinderen overnemen is geen probleem,dat is te doen. Jammer want het is een schitterend project waar een heel dorpje van kan leven,maar ligt te ver van onze mensen af om toezicht te houden. We kennen ook het tuinbestuur niet echt en weten niet in hoeverre iedereen te vertrouwen is. Dit duurt jaren voor het zover is.
Ook hebben we het plaatselijk schooltje bezocht want de leraar vroeg om hulp voor spullen. Na het schooltje gezien te hebben,wist ik genoeg,dit schooltje had spullen genoeg en zag er erg modern uit,waar velen schooltjes jaloers om konden zijn. Leuk geprobeerd. We willen alleen helpen waar het echt hard nodig is,en anders niet.
- Mijn verjaardag uitbundig gevierd met de mensen in de compound waar ik logeer. Ze maakte er een kleine bruiloft van zoveel eten werd er klaar gemaakt,en spraken er nog dagen over. Vele mensen die me konden kwamen mee vieren,wat heel gezellig was. Toch eens leuk om mee te maken,maar de volgende keer doen we het rustig aan.
- Op mijn verjaardag was een schooljuf die hoorde dat we een Stichting hadden en vroeg of ik misschien niet eens een gesprek wilde hebben met Miss Ann,een Engelse dame die het schooltje had opgericht en langs het schooltje woonde. Ze hadden hulp nodig voor een jongen die in een rolstoel zat.Dus afspraak gemaakt met Miss Ann,een heel aardige sociale dame die iedereen aanstuurde die om haar heem liep.Ze hield zelfs nog in de gaten hoeveel suiker je in je koffie deed,als het teveel was kreeg je te horen hoe slecht suiker wel niet was. Goed bedoelt advies want Gambianen gebruiken veel te veel suiker,en velen hebben diabetes. Ik had de jongen Hamsa in de rolstoel al gezien en had het verhaal van de juf Fatou al gehoord. Hamsa was geboren met klapvoeten en klaphanden ( handen en voeten staan dwars op arm of enkel ) en kon zo niet lopen. Zijn moeder had hem altijd verzorgd,maar is helaas 2 jaar geleden overleden.Sindsdien gaat Hamsa naar school. Fatou heeft hem hard aangepakt en gedwongen om proberen te lopen en uit zijn rolstoel te komen en dat is gelukt. Hamsa is een vrolijke jongen van 13 jaar oud en heeft dringend een operatie aan zijn voeten nodig. Miss Ann had geregeld dat hij Gratis in Engeland geopereerd zou worden,en het ticket zou ze zelf betalen,maar er moest ook een tolk mee,en revalidatie zou minstens 1 jaar duren dus dit was een dure grap. Ze vroeg mij of ik een oplossing wist en haar kan helpen. Nu die wist ik misschien wel omdat Nederlandse arsten in Gambia in november mensen geopereerd hebben,en ik in contact geweest ben met 1 van de artsen. Alle sis gratis en Hamsa zou gewoon in Gambia kunnen blijven. Heb Miss Ann beloofd contact op te nemen met de dokter
- Voetbalschoenen voor Musa gekocht. Vaak een oproep gedaan hier in Nederland voor 2de hands voetbalschoenen, maar helaas. Dan maar in Gambia 2de hands kopen.
- Bij thuiskomst contact gezocht met de Nederlandse dokters i.v.m. Hamsa. Kreeg te horen dat dit jaar gynaecologen ernaar toe stuurde en huidtransplantaties bij brandwonden deden. Wel kon ze me vertellen dat in maart een Canadees team van dokters kwamen opereren en dat hier orthopeden bij zouden zijn. Moest me verder in verbinding stellen met Dkt. Jaiteh de geneesheer directeur van het Gambiaanse ziekenhuis waar ze opereren.

Febr:
-2 febr.
Dkt Jaiteh heb ik in contact gebracht met Miss Ann die op dat moment in Engeland was,waar ze geridderd zou worden door the Queen. Hamsa kan voor onderzoek naar het ziekenhuis van Dkt. Jaiteh komen,en Miss Ann moet al zijn fotos en medisch rapport me toezenden,en ik stuur alles door naar Dkt. Jaiteh

4 febr
- Fatou gaat met Hamsa naar het ziekenhuis en onze secretaris Ousman begeleid hun.Hamsa word op een lijst geplaatst voor als de Canadesen dokters komen. Ook een paar ouders met hun 7 maanden baby heb ik meteen er heem laten gaan voor onderzoek want het kind doet niet trappelen en is al onderzocht in een ziekehuis ,maar zeggen dat er niets aan de hand is. Graag wil ik dat de Canadezen er naar kijken. Dus ook de baby komt op de lijst te staan.Wel moeten ze beiden nieuwe X-rays laten maken.

Maart:
Droevig nieuws. 1 Van onze Adoptie kinderen Asiatou Jallow is overleden. Ze had de sickelcell ziekte,een bloedziekte die vaak bij donkere mensen voor komt. Ze was in 2010 de beste leerling van de grote school waar ze op zat. We waren apentrots op haar. Helaas is ze maar 14 jaar oud geworden.
-eind Maart:
Ben 1 week terug geweest met mijn zus en vriendin. Corendon had een geweldige aanbieding voor 199 euro retour. Was een heavy weekje met 1 begrafenis,1 bruiloft en op het eind een zieke zus. Toch voor herhaling vatbaar.We hadden Gratis onderkomen in de compound,dus hebben mijn zus en ik besloten om een mountainbike te kopen voor Musa zodat hij na zijn school,naar de hardloop trainingen kan. Hij moet alles met de taxie doen en dit kost veel te veel geld. Dus een mooie 2dehandse gevonden voor 50 euro. Heb ook nog 1 nieuw adoptiekind geregistreerd in deze week.

April
- Foto's zijn gemaakt van de adoptie kinderen en de 3de termijn schoolgeld betaald.

Verder zijn in de laatste maanden geen nieuws te melden.
Wel staan er 10 dozen met kleding klaar en 9 wandelstokken en krukken die deze maand nog naar Gambia gaan.

Groetjes Nel