Hoe het allemaal begon

Het begon met 1 week vakantie; met 4 zussen naar Gambia.

Eindelijk na jaren zeggen 'we gaan een keertje samen op vakantie', kwam het er nu eindelijk van. Het zou eigenlijk Egypte worden, ware het niet, dat we die leuke aanbieding voor Gambia zagen. Tjonge, naar Afrika; dat was wel heftig, maar toch geboekt. Nu was het, dat onze jongste zus verhuisd was en een nieuwe vriendenkring opgebouwd had. Een van de vriendinnen had een schooltje in Gambia en zij vroeg ons de huur mee te brengen. Zo gezegd zo gedaan. Volbeladen met schriften, schoolmateriaal, balpennen, haarstrikjes, en een heuse elektrische gitaar voor de leraar, vertrokken we op 4 april 2005.
Het was al snel duidelijk dat dit geen gewone vakantie ging worden. Onze mannen waren huiverig; 4 vrouwen in het verre Afrika; dus schakelde die bewuste vriendin een goede vriend in Gambia in, die ons op zou halen en begeleiden daar: Kebba, een politieman op het vliegveld van Banjul. Hij liet ons 4 dagen lang cultuur snuiven, het land zien, de mensen en hun gebruiken kennen. Heerlijk was het. Ik kon er niet genoeg van krijgen.
Wat een heerlijk en vriendelijk volk die Gambianen! Alles doen ze voor je en altijd met een stralende lach. En zo vol respect naar de toeristen toe; we hoorde er meteen bij. Het was alsof we bij familie op bezoek kwamen ! Deze mensen, die we nog nooit hadden gezien.
Maar wat een armoede; wat moest hier nog veel gedaan worden !!! De sloppenwijk stond op mijn netvlies gebrandt. Kleine kindertjes in hun t-shirtje, op blote voetjes in het hete zand. Met dikke snotterbellen. En allemaal vroegen ze om een pen ! (Bij ons vragen de kinderen altijd om een snoepje, maar dat kennen deze kinderen niet !!) Zo jong als ze zijn, weten ze al dat dit nodig is om te leren schrijven en dat het belangrijk is voor hun toekomst !! Veel bedelende kinderen op straat, vooral op plaatsen waar de toeristen komen.
Toch liet dit land een fantastisch gevoel bij me achter. Op de dag van vertrek, nadat we begeleid werden op het vliegveld, alsof we de koningin waren, zei ik tegen mijn 3 zussen: 'Een gedeelte van mij blijft in dit land, en een gedeelte van Gambia neem ik mee terug !!', niet wetende dat dit ook echt zo was ! Heb vervolgens 2005 vol gemaakt met goederen verzamelen, die er in augustus per container heen zouden gaan, voor de Stichting Sanchabba. De oprichter hiervan, hebben we bij de politieman Kebba thuis leren kennen. Zij kenden zich van Kossovo en waren al meer dan 10 jaar bevriend met elkaar. Vanaf januari 2006 begon ik donaties te krijgen, om de kinderen in Gambia naar school te laten gaan !! Nu moest ik het goed gaan regelen. Er moest een officiŽle Stichting komen !!
Op 12 mei 2006 werd mijn droom werkelijkheid !!!
Een eigen Stichting om de kinderen in Gambia te helpen en bescherming te bieden !!
We kozen de naam ,,Sharanie ,,genoemd naar de 2de zoon van Kebba, die naar school kon gaan met de eerste donatie die gedaan werd door twee kinderen van 6 en 8 jaar, die oude kerstbomen verzameld hadden in hun vakantie; de ouders en grootouders verdubbelden dit bedrag !!
Het begin was gemaakt !!
Nu op dit moment ( november 2006), 6 maanden verder, hebben we al 20 kinderen naar school kunnen laten gaan !! Dit door elke maand een actie te organiseren, van benefiet tot kunstmarkt en workshops toe !! We hebben fantastische mensen leren kennen:
-15- 20 geweldig enthousiaste vrijwilligers die alles mede mogelijk hebben gemaakt !!
-een groep artiesten, kunstenaars, Jembee-spelers
- en een boel mensen uit Gambia die hier wonen en die ons graag helpen als we weer iets organiseren !!
Afgelopen maandag hebben we vergaderd en er was een nieuw bestuurslid aanwezig die vroeg: 'Hoe lang bestaan jullie al ?' We zeiden 6 maanden. 'Oooh' zei ze, 'ik dacht dat jullie al jaren bestonden !!' Dit gevoel hebben we wel !!! Er is zoveel op ons pad gekomen en in een stroomversnelling geraakt. Nu, bijna 2 jaar na mijn eerste bezoek aan Gambia, ga ik terug. Ik ga de gegevens van onze adoptiekinderen halen, onze Stichting in Gambia officieel vastleggen, en projecten bezoeken (om informatie in te winnen), die we kunnen ondersteunen in de toekomst.
Ik zou heel graag een schooltje bouwen !
Maar eerst het geld !!!
Dit wordt gewoon een succes en gaat lukken !!!
Het moet lukken !!!!
Met zoveel hulp van lieve mensen kan dit niet anders !!

Nel Hoebergen
Voorzitter en oprichter ,, Stichting Sharanie,,


Secretaris: Anja Lenders

In Gambia:

Voorzitter: Nel Hoebergen
Vice voorzitter: Momodou Ceesay
Secretaris: Marie Ceesay
Assistent secretaris: Dodo Gomez
Penningmeester: Ousainou Sanneh
Assistent Penningmeester: Marie. M. Ceesay ( informatrice van de minister )
MOM 2 Auditor: Abass Kinteh ( account director Municipal Kanifing )
P.R. Muntana Ceesay

KVK nr.12062049